Velkommen til Ret til at dø – landsforeningen for legalisering af Aktiv dødshjælp

Ret til at dø er blevet en landsforening, der arbejder for at påvirke politikerne til at lovgive i overensstemmelse med ønsket fra et flertal af danskerne: retten til ved aktiv dødshjælp at bestemme over egen livsafslutning ved ubærlige smerter. Foreningen har afsæt i fire personers stærke ønske om at give mennesker ret til at bestemme over eget liv ved uhelbredelig sygdom. Læs videre på vores website og overvej, om du vil være med til at støtte sagen ved at blive medlem i landsforeningen.

Logo for for landsforeningen Ret til at dø - for legalisering af Aktiv dødshjælp i Danmark.

Nyheder september 2022

Er døden nærmest forbudt? Det foreslås i denne kronik, og den dødsforlængende behandling, som mange udsættes for, kunne tyde på det.

I Korea debatteres nu et lovforslag om en form for Aktiv Dødshjælp i overensstemmelse med et stærkt ønske i befolkningen.

“Ret til at dø” var tilskuer til flere debatter ved Folkemødet, fx Dansk Selskab for Patientsikkerhed debat om livsafslutningse her, hvad landsforeningen bl.a. lærte.

Endnu en australsk stat tillader aktiv dødshjælp: New South Wales.

Debat på TV2 om, hvorvidt Det Kongelige Teater bør vise “Manualen”. Afstemning ca. midtvejs i artiklen – stem gerne.

Premiere 15/5 på operaen “Manualen” som et indlæg i debatten om og et forsvar for legalisering af aktiv dødshjælp.

“Ret til at dø” har igen indsendt et læserbrev til Kristeligt Dagblad, men har ikke fået det antaget – læs det her.

Formand for foreningen “Ret til at dø” Linda Lund er blevet interviewet til Ude og Hjemme om den skelsættende oplevelse, der fik hende til at støtte legalisering af aktiv dødshjælp: da hun var med til at finde sin kræftsyge mor efter denne selvmord.

Formand Linda Lund og medlem af bestyrelsen for “Ret til at dø” Flemming Schollaart er blevet interviewet til artikel i Jyllandsposten i anledning af 20-året for indførelsen af aktiv dødshjælp i Holland (bag betalingsmur, men man kan få 7 dages gratis adgang)

Læs Svend Lings’ mail til medlem af Det Etiske Råd Morten Bangsgaard efter nedennævnte indslag på P1.
Til maj er der på Operahuset premiere på operaen Manualen, som er skrevet af Louise Alenius og baserer sig på den danske læge Svend Lings selvmordsmanual. Her er komponist Louise Alenius i debat på P1 med Morten Bangsgaard fra Det Etiske Råd.

“Ret til at dø” skriver debatindlæg til Weekendavisen som modsvar til Ole Hartlings reaktion på nedennævnte podcast.

Professor i bioetik Thomas Søbirk Petersen deltager i “24 spørgsmål” hos Lone Frank med argumenter for og imod aktiv dødshjælp.

I Altinget har læge Morten Ziebell en kronik, hvor han skriver, at “Vi må snart slet ikke dø i Danmark, og det er pointen i mit indlæg. Det er skamfuldt at dø, og vores sundhedsvæsen – vores danske væsen – har spillet fallit, når vi dør, selvom vi alle skal dø en dag”

Østrig legaliserer aktiv dødshjælp 1/1-22 med den begrundelse, at et forbud strider mod grundlæggende menneskerettigheder.

Film om de pårørendes overvejelser om aktiv dødshjælp “Alt gik godt” får gode anmeldelser.

Første legale assisterede selvmord i Italien.

Artikel fra BT om Jens Peter, der har levet i et smertehelvede i årevis.

BT har i artikel om aktiv dødshjælp resultat af ny spørgeundersøgelse (scroll lidt ned) om legalisering af aktiv dødshjælp: 66% er for.

Den norske forening Ditt valg afholdt Værdighedskonference 16-10-21, og her deltog Flemming Schollaart.

I Sverige afholdtes 13-10-21 et seminar med international deltagelse.

Ret til at dø har fået afvist et debatindlæg i Kristeligt Dagblad med begrundelsen, at de modtager mange indlæg.

I Australien har Queensland indført Aktiv Dødshjælp: “The person must be assessed by two doctors, make three separate requests, and they can change their mind at any time.”

I Storbritannien diskuterer politikerne nu Aktiv Dødshjælp for første gang i seks år.

Etisk Råd skriver tilbage til Landsforeningen Ret til at dø, at de har haft en diskussion om aktiv dødshjælp, men at den ikke har ført til en ny udtalelse. Se korrespondancen her.

I Australien er der stillet lovforslag om assisteret dødshjælp i delstaten New South Wales. I en nylig undersøgelse blandt sundhedspersonale støttede 89% op.

Et mod-argument mod aktiv dødshjælp er ofte, at palliativ pleje den sidste tid er tilstrækkelig. Det er foreningen Ret til at dø ikke enig i – og denne artikel påviser, at det i øvrigt langt fra er tilfældet.

Status på de nordiske foreningers igangværende arbejde.

South Australia bliver fjerde delstat i Australien, som vedtager Aktiv Dødshjælp.

I Skotland bliver et lovforslag om Aktiv Dødshjælp nu fremlagt i parlamentet.

I England er der ifølge Sunday Times nu 89% for “assisted dying”.

I Sverige er 4 ud af 10 læger nu tilhængere af en form for Aktiv Dødshjælp, og 25% svarer “Ved ikke”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.